(Br.: 1 098 550 Ft)
(Br.: 824 230 Ft)
info@attase.hu Szervíz:+36-70 325-0728 H-P 8:00-17:00
+36-70 701-8415 +36-70-402-5945
A sokkoló hűtés és gyorsfagyasztás szinte minden vendéglátóegység, illetve ipari konyha működéséhez elengedhetetlen. Ehhez a legjobb választás egy kiváló minőségű anyagokból készült sokkoló hűtő beszerzése mellyel mindez kivitelezhető. Nézzen körül széles kínálatunkban, ahol rozsdamentes anyagból készült, több tálcás kivitelben kapható sokkoló hűtőket talál.
A sokkoló hűtő, a mélyhűtők és a hűtőszekrények továbbfejlesztett változata. Napjainkban számos helyen ipari konyhákban, cukrászdákban, éttermekben és még rengeteg vendéglátó egységekben alkalmazzák. Az ipari konyhákban elkészült ételeket a lehető legnagyobb óvatossággal kell lehűteni. Erre azért van szükség, hogy kiolvadás után az élelmiszerek, és alapanyagok a lehető legfrissebben kerüljenek az asztalra. Ennek az egyik feltétele a sokkoló hűtés vagy másnéven gyorsfagyasztás, amihez nélkülözhetetlen a sokkoló hűtő beszerzése.
A sokkoló hűtő a 75°C-os ételt -18°C-osra hűti le pár óra alatt. A rendkívüli gyorsaságú fagyasztás során az ételben található folyadékkristályok mikrokristályokká alakulnak. Minél gyorsabban megfagy az étel, annál kisebb méretű jégkristályok képződnek, így nem károsítják a sejt szerkezetét, így az étel állaga nem roncsolódik. Ezzel az eljárással készült ételek akár 3 hónapig is elállnak. Használatával rengeteg idő, és pénz takarítható meg.
A sokkoló hűtőnek a már egyszer megsütött ételek esetében van kiemelt szerepe. Minden étel, amely már egyszer átesett a sütései folyamaton, gyorsan elveszti az ízét. Egy meleg étel ki van téve a baktérium támadásának is. Ezen kedvezőtlen hatások elkerülésére lettek megalkotva a sokkoló hűtők. Ezek a hűtők gyorsan lehűtik az ételt, így megelőzve, hogy káros hatások érjék, mindezt úgy, hogy a fagyasztási folyamatok közben ne érje minőségi veszteség az élelmiszert.
A sokkoló hűtők egy maghőmérő szondával rendelkeznek, amely állandóan méri az étel maghőmérsékletét, így tud az étel közepe 3°C-os lenni, hiszen az eljárás folyamán másfél óra alatt a 75 °C -os ételt a készülék 3°C hőmérsékletre csökkenti. Ebből az eljárásból két fajta sokkolás létezik, mégpedig lágy és kemény sokkolás.
Ezen sokkolási eljárás során az ételt 3°C-osra csökkenti a hűtő berendezés, ebben az esetben az étel nem fagy meg, állagát teljesen megtartja.
Ételtípusok, amelyekhez hasznos lehet a lágy sokkolás:
Levesek és szószok: A levesek és szószok gyakran alkotnak fontos részét egy éttermi menünek. A lágy sokkolás segít azoknak a hőmérsékleten való gyors lehűtésében, ami megakadályozza az ételek további főzését, és megőrzi az eredeti ízüket és állagukat. Ezenkívül a leveseket és szószokat kisebb adagokban is előkészíthetik, és szükség szerint melegíthetik fel, így minimalizálva a veszteséget és az energiaköltséget.
Tésztafélék: A lágy sokkolás kiváló választás a tésztafélék, például friss tészták, gnocchi vagy ravioli esetében. A tésztafélék gyors lehűtése megőrzi a tészták frissességét és rugalmasságát. Ez lehetővé teszi a vendégeknek a gyors kiszolgálást és a minőségi ételek fogyasztását.
Cukrászati termékek: A cukrászati termékek, például sütemények, torták és desszertek készítésekor a lágy sokkolás segít megőrizni a termékek textúráját és ízét. A gyors hűtés megakadályozza a túlzott párolgást és a desszertek száradását, így azok frissek és vonzók maradnak. A lágy sokkolás eljárás alkalmazása során figyeljünk a higiéniai előírásokra is. Az ételeket hőmérsékletük gyors csökkentése után biztonságosan tárolja hűtőszekrényben vagy hűtőpultban, hogy elkerülje a baktériumok szaporodását.
A kemény sokkolási eljárás során az ételt -18°C-osra hűti a sokkoló berendezés, majd a hőmérsékletet folyamatosan emelve éri el a 3°C-ot.
Ez a módszer kiválóan alkalmas olyan ételek esetében, amelyek magas zsírtartalommal vagy vastagabb hússal rendelkeznek, és melyek hosszabb ideig tartósításra kerülnek.
A kulcsfontosságú lépés az, amikor az élelmiszereket fokozatosan emelik a hőmérsékletet -18°C-ról 3°C-ra. Ezt a folyamatot lassan végezzük el, hogy az élelmiszerek ne veszítsék el textúrájukat vagy minőségüket. Ez segít elkerülni a csepegést és a kiszáradást, amelyek gyakran előfordulnak, ha az ételeket hirtelen hőmérsékletváltozásnak teszik ki.
A kemény sokkolási eljárásnak számos előnye van a vendéglátóiparban. Segít minimalizálni az élelmiszerek hulladékát és csökkenti az ételek időzített elkészítésének szükségességét. Ezáltal a vendéglátóegységek hatékonyabban tudják kezelni az élelmiszereket, és a vendégeiknek mindig friss és kiváló minőségű ételeket kínálhatnak. Az alacsony hőmérsékleten történő hűtés és a lassú felengedés révén a kemény sokkolás segíti megőrizni az ételek textúráját és ízét, így a vendégek mindig élvezhetik a legjobb ízeket az étteremben vagy az étkezőben.
A sokkoló hűtők egy ipari konyha vagy vendéglátó egység számára szinte nélkülözhetetlenek, hiszen rengeteg előnnyel rendelkeznek:
Az élelmiszerek súlyvesztesége csökken: A sokkoló hűtés és fagyasztás csökkenti az élelmiszerek súlyveszteségét. Mivel az ételek kevesebb nedvességet veszítenek, így kevesebb veszteséget könyvelhetnek el az ételek előkészítésekor és tárolása során.
Teljes egészében az EU-ban készültek (nincsen bennünk olcsó, megbízhatatlan távol-keleti alkatrész) Tropikalizált kondenzáló egységeket tartalmaznak így a legkeményebb konyhai körülmények között is megbízható teljesítményt nyújtanak. (+ 43 °C környezeti hőmérséklet, 65% páratartalom) és HACCP követelményeknek maximálisan megfelelnek.
Asber, Stalgast. Elérhető 3,5,8 és 10 tálcás változat. Ezeknek nagyrésze képes GN1/1-es és úgynevezett cukrász tálca befogadására is.
További előnyök:
A sokkoló hűtőket szükséges szakember által beüzemelni ezen felül tisztán tartani és a karbantartásról gondoskoni. Szállítás, beüzemelés és szerviz kapcsán cégünk segítséget nyújt igény esetén vásárlóinak sokkoló hűtők esetén is.