A jéggépekről általában
Jéggép termékpalettánk széles választékot kínál, melyből minden kávézó, bár, étterem és minden olyan vendéglátó ipari egység megtalálja a számára megfelelő jéggépet, ahol a jég felhasználására van szükség. Az általunk forgalmazott jéggép berendezések, a rozsdamentes acél felépítésének köszönhetően, rendkívül tartósak és megfelelnek a legszigorúbb felhasználói feltételeknek is. Jéggép termékeink a legjobb választási lehetőségeket képviselik az árukat, az alkalmasságukat és tartósságukat figyelembe véve.
A jéggépeknek több fontos jellemzője van, melyeket mindenképpen figyelembe kell venni egy ilyen berendezés kiválasztása során. A cégünk által forgalmazott jéggépek minden igényre, elképzelésre kézzelfogható megoldást kínálnak. A kapacitás, a jég formája és a hűtési metódus központi kérdések, melyeket nem lehet megkerülni a kiválasztás során.
A vendéglátó ipar különösen a melegebb hónapokban érezheti a jéggépek áldásos hatását, ahol jellemzően növekszik a hidegitalok iránti igény. Ez egy olyan lehetőség, amit egy szorosabb versenyhelyzetben nem lehet kihasználatlanul hagyni. Persze ennek az is a feltétele, hogy a megfelelő kapacitású jéggépekkel rendelkezzünk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szükséges várható jégmennyiséggel megfelelően kalkuláljunk, mikor jéggépet vásárolunk. A termelékenységet és a szükséges mennyiséget nem átlagban kell összemérni, hanem az olyan napokat kell figyelembe venni, amikor az elvárt termelési volumen a legmagasabb. A jéggépek tárolási kapacitásáról sem szabad megfeledkezni a vendéglátóknak.
A következő alapvető jellemző, amit egy jéggép esetén figyelembe kell venni az előállított jég típusa. Három fajtát különböztetünk meg egymástól: jégkocka, jégpehely és jégtömb.
A jégkockák jelentik a klasszikust választást, ha italokról van szó. Elmondható, hogy ez a legmutatósabb megjelenési forma, ami elegánssá teszi a különböző üdítőket. Ha a vizuális élmény növeléséről van szó, az áttetsző, tökéletes élű és kristálytiszta jégkocka a legideálisabb választás. A jégnek ez a formája ráadásul az átlagosnál jóval lassabban is olvad, így az italok nem vizesednek el.
A jégtömbök tipikusan a gyorséttermek által preferált formák, ahol az italok látványossága kevésbé fontos tényező. Jégtömböket ezenfelül kórházi felhasználásra is igényelnek. Kevésbé esztétikusak, hiszen nem olyan kristálytiszták, mint a kocka formájú darabok, azonban számos előnnyel rendelkeznek. Ez a kialakítás sokkal erősebb szerkezetet és lassabb olvadást biztosít. A tömbös eljárásban készült jég termelése sokkal költséghatékonyabb, mint a jégkockák esetében, hiszen kevesebb víz és elektromos energia felhasználása mellett ugyanannyi jég állítható elő vele. A jégtömbök gyorsan állíthatóak elő, ami szintén egy fontos szempont a gyorséttermek számára. Ezen felül a jégtömbös gépek kevesebb karbantartást is igényelnek.
A jégpelyhek a gyors lehűtésre használatosak, de az italokat gyorsan vizesé teszik, így azokba nem valóak. Ez a jégforma ételek hűtésére használatos. Tipikusan tengeri ételekhez, salátákhoz és más friss árukhoz ideális felhasználást jelentenek. A jégpelyheket a vendéglátáson kívül is használják: az egészségügyben, laborokban, gyártásban és a tudomány különböző területein. A jégpelyhek előállítása történik a legköltséghatékonyabban.
A hűtési metódus szintén egy olyan jellemző, amit nem lehet kihagyni egy jéggép vásárlása során felmerülő tényezőkből. Alapvetően víz és léghűtéses jéggépeket különböztetünk meg egymástól. A léghűtéses gépek költséghatékonyabb berendezések, mert kevesebb vizet fogyasztanak. Ugyanakkor ezek a berendezések környezeti hőmérsékletnövekedést produkálnak maguk körül, emiatt pedig a jéggyártás volumene csökken. Ezek a jéggépek karbantartás igényesebbek és zajosabbak is, mint a vízhűtéses változatok. A vízhűtéses jéggépek a hálózati vizet használják fel a hűtési folyamatokhoz, ezért magasabb a vízfogyasztásuk. Ezek a gépek halkabbak, kevésbé szervizigényesek és a környezeti hőmérsékletnövekedésre is kevésbé érzékenyek. Jól klimatizált helységekbe a léghűtéses, a zárt és meleg helységekbe pedig a vízhűtéses jéggépek használata a javasolt.
Fontos megjegyezni, hogy a jéggépek használata megfelelő kezelést és beüzemelést igényel, annak érdekében, hogy a termelékenység folyamatos legyen, a végeredmény pedig minőségi, mely az élelmiszerbiztonsági feltételeknek is megfelel.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a jéggép termékeinkre szóló garanciánk elveszik abban az esetben, ha a készülékekhez nem használnak vízlágyító berendezést!